11. elokuuta 2016

Varisköngäs, Suomussalmi


Luulin kolunneeni Kainuun vesiputoukset läpi (Hepoköngäs ja Komulanköngäs), kun sitten bongasin jostain, että Suomussalmeltakin löytyisi yksi putous, Varisköngäs. Paljon aikaa ehti kulua, ennen kuin köngäs sattui edes jokseenkin kulkureitille, kunnes lähdettiin äidin ja isän kanssa Suomussalmelle kesäteatteriretkelle. Könkäälle on Suomussalmen keskustasta alle kymmenen kilometrin matka ja autolla pääsee vain muutaman sadan metrin päähän, joten sen kummempia vaellusvarusteita ei erikseen tarvinnut mukaan. 


Kuva: Isä
Varisköngäs ei ole pystysuora putous, vaan laskee porrasmaisesti. Oikeastaan Varisköngäs menee juuri tästä syystä ehkä lemppareimmaksi vesiputoukseksi, sillä putouksen olisi voinut vaikka ylittää noita kiviä pitkin, kun taas esimerkiksi Hepoköngästä on tyydyttävä katselemaan kauempaa. Koko komeutta oli tosi vaikea saada ikuistettua kameraan, mutta ylläoleva kuva kivillä temppuilevine suveineen antaa ehkä jonkinlaisen käsityksen. (Päädyin alunperin heittämään teatterikengät jalasta, sillä putouksen alaosa oli täynnä tölkkejä ja pulloja, jotka kävin keräämässä rannalle kuvia ja maisemaa pilaamasta. Kurjaa, että ne roskat on niin vaikea heittää roskikseen, eikä auta vaikka sellainen löytyisi aivan vierestä.)



Könkään niskassa oli siisti nuotiopaikka, puuvaja täynnä halkoja sekä kirves ja huussit. Könkään kautta kulki joitain vaellusreittejä, mutta niihin en tällä kertaa tutustunut sen paremmin. Erinomainen taukopaikka kuitenkin kyseessä, teltan kanssa näppärä viipyä vaikka yön yli. Mutta kuten jo aiemmin vinkkasin, myös autolla pääsee lähestulkoon viereen. (Parkkialue osoitteessa Aittokoskentie 17, Suomussalmi)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!