29. maaliskuuta 2015

Korouoman jääputous

Oltiin käymässä Taivalkoskella, kun sitten alettiin miettiä päiväksi jotain ohjelmaa. Alkuperäinen suunnitelma oli käydä pyörimässä Kuusamo-Ruka -akselilla, mutta päädyttiinkin sitten extemporee Posiolle ja Korouomaan. Minä olen haaveillut Korouoman vierailusta aina Suuren Seikkailun ajoista saakka. Jos joku vielä kyseisen ohjelmaformaatin muistaa, niin ensimmäiset kaudethan seikkailtiin juurikin näissä maisemissa.


Olin juuri lukenut aivan sattumalta Retkipaikan jutun Korouoman jääputouksesta, joten olin tietenkin heti mukana lähdössä. Jutun tiedoilla ja pienellä googlettelulla selvisi, että talvella kannattaa suunnata Saukkovaaran lähtöpaikalle, mikäli kaipaa aurattua tietä. Me tultiin Taivalkosken suunnasta ja navigaattori ohjeisti meidät Vohon kautta. Itse hieman epäilin, mutta koska miesväki oli kovin varma asiasta, en sitten käynyt inttämään vastaan. No, kyllähän tuotakin kautta olisi nelivedolla päässyt, mutta farkkuvolvolla katsottiin parhaaksi palata takaisin ja kiertää Posion kautta. Jostain netistä muistelen lukeneeni, että tuolla metsäautotiellä on talvikunnossapito, mutta me totesimme, että ilmeisesti aurausväli ei ole kovin tiheä...


Saukkovaaran lähtöpiste on noin 30 kilometriä Posiolta Rovaniemen suuntaan ja kyseisellä tiellä on kyllä hyvät opasteet. Jääputous on ilmeisen suosittu nähtävyys myös talvella, sillä parkkipaikalta menee leveä ja kova polku alas uoman pohjalle. Meitäkin vastaan tuli bussillinen silminnähden rankasta noususta uupuneita ranskalaisia. Matka pohjalle ei ole kovin pitkä, mutta nousu ylös on siitäkin huolimatta melko rankka. Uoman pohjalta löytyy pari laavua, jossa voi paistaa vaikka makkarat, jos sellaiset on tajunnut ottaa mukaan. 


Laavulta menee hyvä polku myös putoukselle. Lumikengillä tai mehtäsuksilla uomaa voisi tutkia tarkemminkin, mutta me oltiin tylsiä ja kuljettiin valmiilla poluilla. Liki putousta on internetin mukaan myös hieno näköalapaikka, mutta me ei talviolosuhteissa lähdetty sinne saakka tarpomaan, kun oltiin puoliksi kaupunkivaatteissakin. 

Putous yksinäänkin oli jo upea näky. En meinannut saada ikuistettua koko mahtavuutta, kuvissa näyttää kovin pieneltä. Vertailun apuna voi yrittää käyttää vaikka noita puita tuolla putouksen sivulla tai huipulla.


Luin, että Korouomassa on useampiakin jääputouksia, ja paikka on tosi suosittu jääkiipeilijöiden keskuudessa. Uskon kyllä. Paikka on varmasti mahtava myös kesällä, olisi hienoa vaeltaa Korouoma päästä päähän. Minulla on tosin niin monta vaelluspaikkaa jo mielessä, että pitäisi viettää kolme kesää pelkästään vaeltaen, jos meinaisi kaikki toteuttaa...Kuva: Ville

4 kommenttia:

 1. Ompa kyllä vaikuttavan näköstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kuvat eivät tosiaankaan tee oikeutta tuolle paikalle! :)

   Poista
 2. Varsinainen kuutamopaikka! Tuleepa mieleeni Sampo Lappalaisen seikkailut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä paljoa Sampo Lappalaisen tarinoista muista, ehkä nyt olisi syytä kerrata... :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!