1. toukokuuta 2010

DIY: Varjoton lampunvarjostin

Projekti alkoi joskus joulun aikoihin, kun selailin kotona äidin vanhoja Kotivinkki-lehtiä. (Oon vakaasti päättänyt, että kun tilaan jonkin lehden, se tulee olemaan juurikin Kotivinkki, tämän vain ohimennen mainitakseni.)


Ongelmaksi muodostui kuitenkin heti puuttuva lampunvarjostinkehikko: Niitä piti olla meillä kotona, mutta me ei löydetty niitä mistään. Mummu tutki omatkin varastonsa, ettei varjostinkehikot ole ajautuneet sinne. Ei löytynyt. No, aloin sitten siivota tätä uutta kotia ja kaapin perukoilta pölähtikin esiin juurikin kaivatunlainen kehikko. En kuitenkaan ehtinyt käydä sen kimppuun, kun äiti raahasi jo kotoa kahta samanlaista kehikkoa. Nekin olivat vain yhtäkkiä pölähtäneet esille! Eh, nyt minulla oli kolme kehikkoa, mutta myös kolme kertaa vähemmän motivaatiota aloittaa homma.


Kevyen itseni painostamisen seurauksena suuntasin Tiimariin ostamaan täydennystä helmivarastooni ja aloitin projektin. Ihan hyvä alku, mutta siihen se jäikin. Aikani rakenneltuani ylivoimaisen vahva itsekriittisyyteni astui kehiin ja olin purkaa koko viritelmän. Hökötys pyöri ympäri taloa pari kuukautta, kunnes tänä aamuna kyllästyin totaalisesti facebookissa istumiseen ja näin tuon hyljätyn kehikon.


Tämä varjostinhan ei siis varjosta, se on vain kivannäköinen. Varjostin päätyi olohuoneeseen, sillä siellä on myös riisipaperijalkalamppu, joten tunnelmaa voi luoda käyttämällä pelkästään sitä. Mikäli kaipaa mahdollisimman paljon valoa, on tämä varjostin just oikee siihen tarkotukseen.

Varjostin on helppo tehdä. Pujottelin helmiä helposti taipuvaan rautalankaan ja kieputin tuota lankaa sinne tänne kehikkoon. Lisää ulottuvuutta sain ripustamalla kehikkoon "kristalleja" (Edellinen kuva.) ja peilinpalasia.


En onnistunut kuvaamaan varjostinta niin, että kuvista saisi todellisen käsityksen siitä miltä varjostin todellisuudessa näyttää. Tässä kuvassa esimerkiksi helmet ja peilit eivät näy kovin hyvin, joten varjostin näyttää todella pelkistetyltä. Siksi panostin noihin yksityiskohtakuviin, saa ehkä hieman käsitystä ikä tuon varjostimen idea on.


Varjostin näyttää kivalta myös koristekäyttötarkoituksessa ilman lamppua sen sisällä. Sekin nimittäin tuli testattua, sillä meillä meinasi olla hankaluuksia saada varjostinta kiinnitettyä lamppuun.Varjostimen päällä oleva reikä oli niin ahdas, ettei me saatu pujotettua lamppua siitä läpi. Ja kyllä, yritettiin ottaa se varsinainen lamppu siitä pois ja pujottaa se pelkkä mötikkä siitä läpi, mutta ei mahtunut. Onneksi meillä on nämä vanhanaikaiset lamput, jotka on katossa sokeripalakiinnityksellä. Tommi sitten purki tuon kiinnityksen ja saatiin pelkkä ohut johto pujotettua varjostimeen. (Äh, en itekkään tajuais tuosta selityksestä, mutta pointti oli se, että meillä oli ongelma.) Kannattaa siis tarkistaa jo etukäteen, että varjostimen pystyy kiinnittämään lamppuun, jos jotain tällaista meinaa rakennella ja sitä varjostintarkoituksessa käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!