30. kesäkuuta 2015

Tuttu, mutta tuntematon Laahtanen

Joskus sitä on yksinkertaisesti sokea niille asioille, jotka löytyvät läheltä. Olin Juhannuksen aikaan kotiseudullani geokätköilemässä. Pari kätköä sijoittui pienen ajomatkan päähän lapsuudenkodistani, ja itse asiassa mummolaan menevän reitin varrelle. Olen kulkenut tuon noin kolmenkymmenen kilometrin tien satoja kertoja. Joskus pyöräillessä pysähdyimme nopeasti Laahtasen lomakylään jäätelölle. Kerran olen ollut samoilla kankailla partioleirillä. Ja monesti ollaan koluttu lähimaastoja metsällä. Mutta en muista, että olisin aiemmin varsinaisesti lähtenyt Laahtaselle. 


Laahtanen (järvi) sijaitsee Ristijärvi - Sotkamo -välisen tien (888) varrella. Alue on kalastajien suosiossa, mutta sopii kyllä kenelle tahansa retkeilijälle. Järven ympäri kulkee pääosin pitkospuin varustettu polku, mutta valitettavasti reitti alkaa olla paikoin melko laho. 

Laahtasella on myös pieni mökkikylä, mutta en tiedä sen toiminnasta tällä hetkellä. (Taitaa olla venäläisomistuksessa, ja sivut löytyvät toistaiseksi vain venäjänkielisinä.)


Me ei lähdetty kiertämään koko järveä, vaan otettiin suunta vain järven keskellä sijaitsevalle laavulle. Perille saareen pääsee nopeasti ja mukavasti siltoja ja pitkospuita pitkin. Saaresta löytyi laavun lisäksi myös huussi ja polttopuita, oikein kelvollinen retkipaikka siis. Fiksu olisi ottanut makkarat mukaan, mutta me oltiin niin geovauhdissa, ettei varmaan oltaisi ehditty odotella hiillosta. Onneksi heti meidän perässä laavulle taapersi mies kahden lapsen kanssa, joten käytössä tuntuu olevan!


Laavulta aukeaa erittäin kaunis ja karu "erämaamaisema". Tie 888 kulkee melko läheltä, mutta ei ole onneksi kovinkaan vilkasliikenteinen. Laahtasella kelpaisi siis olla vaikka yötä! Voin vain kuvitella tyynen kesäyön, auringonnousun ja pienen usvan leijumaan järven ylle. Täytyy myöntää, että en edes tiennyt paikan olevan näin hieno, nämä nopeasti napatut kuvat eivät tosiaankaan tee oikeutta paikalle. Mahtavaa löytää tällaisia elämyksiä näinkin läheltä. Hieno harrastus tämä geokätköily!


2 kommenttia:

  1. Juuri tänään ruokatunnilla kattelin löytyskö Ristijärveltä hyviö kätköjä, ja mietin kans tuota Laahtasta. Pitäs käydä vissiin pyörähtämässä, kun sinne suunnalle eksyy seuraavan kerran :) ihani kuvia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ja Laahtaskoskella tien toisella puolella on toinen! Kannattaa poimia se samalla. Saukkovaarassa siinä Valajan autiotalolla on kans tosi kiva kätkö, tosin etittiin sitä kaks päivää!! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!