28. toukokuuta 2014

My new love

Olen haaveillut jo pitemmän aikaa kakkoskamerasta. Pienestä, kevyestä ja sievästä. Jossain vaiheessa törmäsin Fujifilmin x100, jonka totesin liian arvokkaaksi tarpeisiini, mutta sen sijaan hieman "kevyempi" malli x20 jäi kummittelemaan mieleen. Tuokaan ei ole mikään markkinoiden edullisin, mutta kun olin kuukauden ajan asiaa harkinnut, annoin itselleni luvan lähteä ostoksille. Ja sitä paitsi tämä menee hyvästä synttärilahjasta itselleni!


Katsokaa nyt, miten söpö! En valehtele, ulkonäkö vaikutti ostopäätökseen erittäin voimakkaasti. Toinen viime metreillä painanut asia oli se, että tähän ei objektiiveja vaihdeta. Pyörittelin mielessäni myös Olympuksen Pen-kameroita, mutta halusin lopulta kompaktikameran, jotta minun ei tarvitsisi käyttää rahaa linsseihin. Jospa rahanmeno tämän kameran osalta olisi tässä, tosin lisäakun taidan vielä hankkia.

Olen nyt testaillut tätä muutaman tunnin ajan ja homma alkaa vähitellen olla hallussa. Kuvaan pitkälti manuaalilla (tarkennusta lukuunottamatta) ja hyvät ja helpot säätömahdollisuudet olivat tärkeimpiä kriteereitä uuden kameran suhteen. Canoniin tottuneena näiden opettelu tosin teetti vähän töitä ja tuohon manuaalitarkennukseen en ole ensimmäisen kokeilun jälkeen koskenut. Sen verran oudolta vaikutti... Täytynee kuitenkin palata siihen vielä myöhemmin. Myöskin videokuvaus on täysin testaamatta, mutta uskon, että mahdollinen liikkuva kuva tulee jatkossakin tallennettua vanhalla kunnon Canoilla.Kuvanlaatu on nättiä, jälki on mukavan pehmeää. Värit toistuvat kivasti, yllä on lempparikuvaesimerkki, eli vastavaloon. Mielestäni kamera suoriutui tästä erinomaisesti! Ulkokuvien lisäksi testailin kameraa myös hämärissä sisätiloissa ja kuvanlaatu ei juurikaan kärsinyt. Tähän tosin täytyisi vielä paneutua tarkemmin, en nimittäin oikein malttanut odottaa kunnoon hämärää...

Ehdottomia etuja ovat kameran keveys ja koko. Tosin aivan taskukameraa tästä ei saa tehtyä, mutta ulkonäkö on niin sievä, että kannan tätä mielelläni kaulassa. (Vertaan tätä siis peilillisiin järjestelmäkameroihin, erityisesti seiska deehen.) Eikä muuten tule hartiajumia tästä kamerasta, voin siis huoletta kantaa kameraa mukana missä vain ja koko ajan. Sitähän sanotaan, että paras kamera on se, joka on aina mukana.

Paras ominaisuus (jota en ollut edes hoksannut etukäteen) on supermakro! Tarkennus jopa senttimetrin päähän on huikeaa. Kuvaan paljon luontoa, ja tähän saakka "makrona" on toiminut telezoomi, koska olen tuntenut vähän turhaksi panostaa oikeaan makro-obiskaan. Tämä vetää melko paljon paremmaksi! En tosin tiedä, kauanko tämä jaksaa minua viihdyttää, mutta ainakin nyt otan tästä kaiken ilon irti!
Huonoja puolia en ole vielä löytänyt, mutta voisin epäillä linssinsuojuksen olevan kameran heikko lenkki. Se nimittäin tuntuu pysyvän paikoillaan kangasnauhaa muistuttavan "tiivisteen" avulla. Luulen, että nauhan kuluessa tai liimausten mahdollisesti irrotessa suojus on herkkä katoamaan. Lisäksi arvostelujen perusteella akun kesto on melko heikkoa, mutta tätä en ole vielä ehtinyt itse toteamaan. Lisäakku maksaa muutaman kympin, joten se ei ole kuitenkaan iso investointi.

Kuten jo aiemmin tuli todettua, Canoniin tottuneena tämän käsittely vaati vähän opettelua. Kävin testaamassa tämän kaupassa ja petyin, koska en osannut käyttää säätöjä ollenkaan. Kuvista tuli reilusti alivalottuneita, vaikka olin mielestäni laittanut säädöt oikein. Olin jo hylkäämässä koko kamera-ajatuksen, mutta onneksi uskoin arvosteluja ja aloin epäillä mokanneeni jotain, päätin ostaa kameran huonosta ensivaikutelmasta huolimatta. Ja kun tätä oppii käyttämään, niin enpä voisi paljoa tyytyväisempi olla.Siinäpä ensituntumat, varmaan monta asiaa jäi sanomatta, mutta sivuan niitä varmaan tulevissa postauksissa. Mietin, että haluatteko te tietää, millä kameralla olen milloinkin kuvannut? Jos teitä kiinnostaa, niin voisin lisätä infon aina vaikkapa nimenomaan valokuvausaiheisiin postauksiin. Ja jos on jotain kysyttävää aiheesta (tai aiheen vierestä), niin heitelkää niitä tuonne boksiin, niin vastailen siellä tai ihan uutena postauksena.

Tarkempia teknisiä ominaisuuksia en lähde luettelemaan, jokainen osaa halutessan googlettaa ne itse. Okei, jeesin vähän. Fujifilmin sivut täällä!

7 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! Minusta on mielenkiintoista tietää mitä kameraa on kulloinkin käytetty. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Täytyy todellakin alkaa laittaa tuo info kuvien yhteyteen. :)

   Poista
 2. This camera looks really nice. For a while I have been interested in the x20 and x100, though I haven't had the chance to try neither. For a good while I have been photographing with a Nikon F2 and always wanted a digital but with analog feeling and looks. One thing I really like in the x100 is the ability to change the shutter speed using the dial on top. But both seem worth cameras, and by the photos you posted, the quality is very nice too.

  Did you have the chance to try the x100?

  Good luck with your new camera and I will keep checking here every once in a while to see your pictures. :)

  VastaaPoista
 3. Oh, it's pity that I'm writing in Finnish, I'm saying so much up there but I try to write some of my thoughts here.

  I was thinking between Olympus Pen and this one but I like more that retro look. I also tested x100 in the store. It's maybe a bit easier to use but is too expensive for my purposes. I have my Canon 7D that I'm using most of the time but in some situations it's too big and heavy. That's the reason why x20. And this is pretty simple to use when you learn it... At first I was losing my nerves and I left this in the shop. :D But luckily I went back there and bought this.

  I really like the "softness" and the shades of the photos. And you may know that I love to take pictures towards the sun. This camera is made for that, as you can see from the 3rd photo!

  So, some of my photos are taken with Canon and some with Fujifilm but I'm trying to remember to write which one I am using. And thanks for your comment! If you have any more questions on your mind, feel free to ask! :)

  VastaaPoista
 4. Oh right. Now I understand. The 7D is great camera. I have used one for a couple of times when shooting a show with a friend. Very fast focusing and sharp images, though, as you mentioned, it is a bit big and heavy.

  The softness seems to be indeed one of the strong sides of the x20, and somehow it gives a more analog feeling. The macros work very well too and the last photo has a true skin tone. Sometimes cameras give a very dull or a very "tanned" skin tone, and here I see a very true skin tone.

  Overall, for me, this camera seems a good choice for who likes to have a camera in the day by day, in a good small size but maintaining the quality.

  Still, I need to give a try to it myself. When that happen I will let you know my thoughts. ;)

  And no problem about the finnish writing. I can't understand it, but I've been for some years very fond of Finland and some finnish things, so translating it is not a problem for me :)

  VastaaPoista
 5. Hei! Kiitos blogisi, keksin ratkaisun kuvausinnottomuuteeni (?! mikä sana). Juurikin koskapa järkkärit ovat suht tilaavieviä ja painavia, niitä ei innosta kantaa mukana. Tästä on tullut ongelma: haluaisin kameran mukaan mutta en jaksa raahata sitä. Voitko suositella vaihtamaan järjestelmäkameran kokonaan tuollaiseen pienempään kompaktikameraan? Eli siis voisitko kuvitella pärjääväsi pelkällä kakkoskameralla?:)
  anteeksi epäselvä, kännykällä näpytelty kommentti.
  ja ps. Olet siis kuvillasi innostanut minua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, ja ihan aluksi KIITOS ihanasta kommentista! Just tällaisten vuoksi tätä blogia kirjottelee... :)

   Ja sitten varsinaiseen kysymykseesi. Kuvaan jonkin verran tilauksesta (lähinnä tutuille jne.) ja esimerkiksi nyt lauantaina kuvasin häät järkkärilläni. Aloin miettiä, että olisinko voinut kuvata ne tuolla Fujifilmillä. Kyllä olisin varmaan onnistunut, mutta luulen, että olisin jäänyt kaipaamaan sitä eri objektiivien tuomaa vaihtelua kuviin. Fujifilmillä on tosin myös melko näppärän kokoinen ja kaunis x-t1-järkkäri, josta olen kuullut positiivista, samoin Olympus Pen E-P5 kiinnostaisi kokeilla. Näissä pystyisi jo pelaamaan vaihto-objektiivien kanssa, joten uskoisin, että tällöin Canonini jäisi hurjan paljon vähemmälle käytölle! Eivätkä Olympuksen minijärkkärit nyt taita olla huono vaihtoehto ylipäätään. Niitten kokohan sitten määräytyy oikestaan objektiivien mukaan...

   Voisin siis ehkä todeta, että omiin kuvauksiini (eli ihan omaksi huvikseni) pärjään kyllä Fujifilmillä mainiosti, mutta Canon on ehdottomasti mukana sitten semmosissa vakavammissa kuvaushommissa vaihtelun vuoksi ja juurikin noilla "keikoilla". Eli kannattaa pohtia sitä mitä meinaa kuvata. Ja toki paras kamerahan on se, joka on mukana, eli jos järkkärillä kuvaaminen on sen koon vuoksi jäänyt kokonaan, niin ehdottomasti sitten vaihto kompaktikameraan! ;)

   Toivottavasti tämä auttoi ja se kuvausinnostuskin löytyisi sieltä jotain kautta!

   Poista

Kiitos kommentistasi!