4. heinäkuuta 2014

Fujifilm x20 festaritestissä

Kävin eilen elämäni ensimmäisillä oikeilla festareilla, Kainuun musiikkijuhlilla, jotka nimestään huolimatta ovat ihan kunnon esiintyjäkaartilla varustetut kemut. Aloitin tosin varovasti ja ostin vain yhden päivän lipun... Olin portilla jonottamassa jo tuntia ennen alueen avaamista, (jotta oltaisi oltu eturivissä) ja tunsin itseni vanhemmaksi kuin koskaan. Olin varmaan vähintään päätä pitempi muita ja puolta vanhempi. Hohhoi, ilmeisesti kaljatelttajono oli jossain muualla... 

Mutta koska sitten olin ihan suhteellisen hyvällä kuvauspaikalla (Mitä nyt Cheek suosi lavan toista laitaa...), niin pääsin testailemaan Fujifilm x20:n keikkapotentiaalia. Pääsääntöisesti olin siellä kuitenkin kuuntelemassa artisteja, joten lopputulos on enemmän dokumentaarinen kuin taiteellinen.
Yritin päästä helpolla ja kuvata automaatilla, mutta nopeasti vaihtuvissa valo-olosuhteissa totesin sen vaikeaksi ja vaihdoin manuaalille. Sannin keikka meni täysin ongelmitta, kiitos luonnonvalon. Haloo Helsingin aikaan alkoi hämärtää ja jouduin jo nostamaan herkkyyttä, mutta sain vielä ihan siedettäviä kuvia ilman ärsyttävää kohinaa. 

Sitten tuli Cheek, robovalot ja savukoneet. Kameran automaattitarkennus alkoi tökkiä ja manuaali on kovin hidas käyttää, kun en ole sitä vaivautunut opettelemaan. Kun sain lopulta tarkennettua, oli Cheekki jo pomppinut toiselle puolen lavaa. Sen sijaan keikalla mukana ollut Brädi pysyi enemmän paikoillaan ja lähempänä lavan reunaa, joten tästä olisi saanut vaikka kuinka paljon hyviä kuvia. Jenni Vartiaisen kohdalla luonnonvalo olikin sitten tosi vähissä. Tämä yhdistettynä erittäisen runsaaseen savukoneenkäyttöön pakotti nostamaan ISOt melko korkealle ja kuvista tuli melko rakeisia. Lisäksi siniset ja oranssit valot eivät toimineet kuvissa lainkaan, joten käänsin värit suosiolla mustavalkoisiksi, minkä jälkeen olin niihin itse asiassa melko tyytyväinen.

Lopputuloksena voisin todeta, että jos olisin tuolla nimenomaan kuvaamassa, niin valitsisin ehdottomasti Canonini. Mutta niin kauan kuin olen yleisössä ja haluan nauttia tunnelmasta, hyppiä sekä huitoa, mutta kuvata siinä ohessa, valitsen ensisijaisesti kevyen ja näppärän kokoisen Fujifilmin. Ei tämä nyt niin paljon paremmalleen häviä, varsikaan kun kuvataan päivänvalossa.

5 kommenttia:

 1. I must admit I am quite impressed with the result of the x20 in a concert. The photos look very satisfying in my opinion. And even though you went for the documentary approach instead of artistic, you still manage to get interesting images. Especially the first one of Jenni Vartiainen.

  Does the x20 has manual mode too? Aperture, speed, ISO...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks! Jenni's show was the last one so I had problems with the light and there also was pretty much smoke on stage. So it's nice to hear you can't see that in photos. :)

   Yes, there's manual mode, I'm using that most of the time and it's pretty simple. At first I tried to use auto mode but it didn't work so well in this case because of those lights. So manual is better in this kind of situations. Only the manual focus is a bit challenging to use...

   Poista
  2. I see. The more manual things you can us, the better :) .

   This question might seem a bit stupid, but how do you manually focus with the x20? Rotating the lens' ring, like the usual cameras?

   Poista
  3. No, the question isn't stupid at all. You have to put MF on and then it's the same control wheel than a shutter. But the problem is that you have to set exposure before focusing, I think... (Haven't use the MF much so I'm not sure!) So, if you prefer manual focus maybe this isn't your camera. But maybe I'm not the best person to say this. :D

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!