17. heinäkuuta 2011

250 vuotta myöhemmin

Lopultakin pieni hengitystauko... Tein lauantaina iltavuoron, joka venyi oletettua pidemmäksi. Sen jälkeen pakkasin tavarat ja ajelin Ristijärvelle. Nukuin tosi huonosti, koska Batman oli levoton ja sen lisäksi jatkoin vielä kaljan myymistä ja drinkkien sekoittelua aamuun asti. En edes tiedä, miten aikaisin äiti tuli minua herättämään, ja sitten ajeltiin Hiisijärvelle, jossa on juhlittu tänä viikonloppuna vedenlaskun 250-vuotisjuhlia ja olin lupautunut kuvaamaan sunnuntain ohjelman.

Oma suosikkiohjelmanumero oli tarina siitä, miten eri aikakauden ihmiset paikalla aikoinaan elivät. Ensin asuivat lappalaiset ja sitten tulivat uudisraivaajat. Otin tyypeistä kuvia niin tiiviisti, että vähän missasin itse tarinaa, mutta onpahan nyt kuvamateriaalia. Suunnilleen sama ohjelmanumero oli esitetty myös viisikymmentä vuotta sitten, vedenlaskun 200-vuotisjuhlassa. Tosin esiintyjistä vain yksi oli sama kuin silloin.

250 vuotta sitten paikalliset isännät (krhm, minun sukulaiseni) kaivoivat hiekkamaahan ojaa tarkoituksenaan laskea suuren järven pintaa sen verran, että tiloille saataisiin kuivatettua hiukan rantaniittyjä. Tuo oli tuohon aikaan laissa sallittua. Yllättäen vesi alkoikin syödä pehmeää hiekkatörmää ja suurin osa järven vedestä virtasi valtavalla voimalla alajuoksulle ja järvi kutistui murto-osaan aiemmasta. Kaikki aiemmin rannalla olleet talot jäivät kuivalle maalle ja järven rikas kalakanta romahti. Järven pohjasta paljastui kuitenkin mm. rautamalmia sekä Hiisijärven hiekat, joka on yksi meijän kylän nähtävyyksistä. Rannan hiekka on erittäin hienoa ja valkoista hiekkaa. Näin matkailualan tulevana (kirjoitin kaksi kertaa "tukevana") ammattilaisena voisin ehdottomasti suositella tekemään vaikka pienen omatoimitelttaretken paikan päälle, mikäli näin syvälle korpeen joskus eksytte. Bikinit ja pyyhe mukaan, niin kyllä ruskettuu, kiitos hohtavan hiekan. Paitsi vesisateella.

Seuraavan kerran juhlitaan taas 50 vuoden päästä. Toivottavasti oon silloinkin mukana. Ja sitä ennen, jos jotakuta kiinnostaa, niin myös ystävämme Wikipedia tarjoaa artikkelin Hiisijärvestä.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoselta, oli varmaan ihan kiva päästä kuvamaan tommosta tapahtumaa. :) Hirmu hyviä kuvia noiden esimerkkien perusteella.

    VastaaPoista
  2. Ida: Oli kyllä erittäin mukava kuvauskeikka! Olisin mielelläni julkaissut enemmänkin kuvia, mutta en sitten halunnut kenenkään naamaa tänne näkyville mielipidettä kysymättä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!