16. huhtikuuta 2012

Kotirannan joutsenet

Huh, enpä muista milloin olisin ollut työpäivän jälkeen näin raato. Koko päivä oli yhtä hulinaa. Tein normaalia pitemmän päivän, mutta koko päivä meni käsittämättömän nopeesti. Onneksi. Lisäksi jouduin vielä päivän päätteeksi kävelemään kotiin, koska auto oli äidillä. Mikä järkytys. Kaksi kilometriä. Haloo, Amnesty, täällä ollaan! Kotiin tullessani olin niin väsynyt, että istuin koneella ja tuijotin näyttöä. Yritin soittaa kitaraa, mutta en jaksanut ottaa kahta askelta kitaran luo ja kahta takaisin. Hengittelin hetken ja join teetä.

Illasta virkistyin sen verran, että jaksoin kahlata rantaan ja raahata kamerankin mukanani. Meidän ja naapurin tonttien rajalla menee puro, jonka suu on jo auki, vaikka muu järvi on vielä vankasti jäässä. Eiköhän joku joutsenpari ole jo löytänyt kyseisen sulan. Mutta eipä haittaa minua, joutsenet parinkymmenen metrin päässä kuvauspaikalta takaa sen, että joutsenkuvia riittää.Ja pilaan tämän kauniin tunnelman taas pienellä loppuvinkumisella. Iltalehti teki vasta (oletettavasti erittäin validiteetin ja reliabiliteetin) tutkimuksen, minkä perusteella (muistaakseni) vain noin kolmasosa (oisko ollu) yläasteikäisistä nuorista tunnisti kuvasta laulujoutsenen. Siis anteeksi mitä?! Ymmärrän, että jos jossain Helsingin keskustassa ikänsä eläneenä (anteeksi nyt vain) ei tunnista esimerkiksi jotain teertä tai hömötiaista, mutta laulujoutsen on kuitenkin Suomen kansallislintu. Se ei käsittääkseni ole ihan vieras laji Etelä-Suomessa ja jos vaikka onkin, niin veikkaukseni on, että esim. Helsingistä saattaa löytyä kirjasto (koska meilläkin täällä korvessa sellainen on), josta voi lainata lintukirjan. Tuon osaaminen kuuluu minusta ihan yleissivistykseen! (Tosin minulta jos kysytään, niin siihen kuuluu myös noitten muitten mainittujen tirppojen tunnistaminen...)

Heittäkää minua kivillä, mikäli muistin tai ymmärsin tuon tutkimuksen tulokset väärin. Haha, tai mikäli suututin jonkun kaupunkilaisen syyttä tällä maalaisen paatoksellani. (Mutta jälkimmäinen vain ja ainoastaan mikäli on oikeesti aihetta! Ja voi olla, että meijänkin leveyksillä saattaa olla joku yksittäinen tapaus, joka muisti kyseisen lajin väärin. Paitsi, että poikkeus vahvistaa säännön...)

6 kommenttia:

 1. Tosta joutsenten tunnistamattomuudesta tuli mieleen, kun jo pari päivää sitten mietin autossa, että mikä on koppelo. Siis tuli totaalinen blackout, et oliko se naarasteeri vai -metso. Mää jo häpesin metsästäjäsuvun lapsena, että kuinka voi ihminen olla niin tollo, mutta jos on olemassa oikeesti suomalaisia, jotka ei tunnista joutsenta, ni mulla ei voi viäl mtn hätää! :) ps. metsohan se sit tiätty oli..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, no veikkaisin, että koppelon osais nimetä vain murto-osa suomalaisista, joten tuo on ehkä anteeksi annettavissa! Luulen, että se on jo paljon, että osaa yhistää sen naaraspuoleiseen metsäkanalintuun. :D

   Poista
 2. mullaki ihan raato olo vaikka oonki vaan makoillu koko päivän sohvalla ! :D itehän en erota varista harakasta, vaikka täällä "korvessa" asunki mut laulujoutsenen jopa minä tunnistan ! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sekinhän aiheuttaa tosiaan raatoutta, ettei nouse koko päivänä sängystä ylös. Tai että ihan vaan nukkuu kovin myöhään. :D

   Minullaki kesti aikoinaan kyllä melko kauan oppia erottaa varis ja harakka, ne on jostain syystä helposti sekottuvia lintuja. Mut sitten tein muistisäännön, että varis on se rumempi, ku se sananakin kuulostaa jo rumemmalta. Toimi!

   Poista
 3. Mä luin sen saman tutkimuksen kans, mutta olettaisin että kyse oli nyt siitä että suurin osa oli vastannut vaan että "joutsen", koska jäin itekki miettimään että olihan tää nyt varmasti laulu- eikä kyhmyversio. Ihan vaan tuli mieleen! :D -bubble

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä siinä tosiaan voi on olla joku tuommonen, koska minusta tuo suunnilleen 30 prosenttia on oikeestikki ihan käsittämättömän vähän... Etenkin kun joukossa oli sitten jotain punatulkkua tms. joka kuitenkin oli tunnistettu.

   Poista

Kiitos kommentistasi!